Vanliga frågor och svar


Frågor om att bli medlem i SUS

  • Vem som helst kan bli stödmedlem och därigenom ekonomiskt stötta SUS arbete med studentinflytande.

    För att bli ordinarie medlem och ta del av medlemsförmåner som medlemskortet via Studentkortet STUK, SSSB:s bostadskö och liknande måste du vara registrerad student eller doktorand vid Stockholms Universitet (SU). För studenter innebär detta att du varje termin behöver vara registrerad på minst en högskolepoäng (hp) eller förutbildningspoäng (fup) på SU i Ladok.

    Det räcker alltså inte att vara antagen till en utbildning, att vara registrerad på program eller att plugga till omtentor, utan du måste vara (om)registrerad på en kurs vid SU varje termin för att ha ett ordinarie medlemskap.

    Sjukskrivning, föräldraledighet från studier eller att läsa kurser vid andra lärosäten inom ramarna för ett program vid SU räcker inte heller för att ha ett ordinarie medlemskap, utan minst en högskolepoäng måste läsas på SU varje termin. Det spelar däremot ingen roll huruvida dina studier sker på plats eller på distans. Doktorander vars studietakt inte framgår i Ladok behöver kontakta kårexpeditionen för att få sin studietakt inlagd.

    Undantagsfall som också kan bli ordinarie medlemmar:

    • Du som genomför utbytesstudier i annat land kan bli ordinarie medlem om ditt utbyte sker via Stockholms Universitet och finns registrerat i Ladok. Du kan behöva kontakta kårexpeditionen för att få din registrering inlagd i kårens system!

  • Kontakta vår kårexpedition så hjälper vi dig vidare!

  • Medlemsavgift i SUS är 125 kronor per termin, 240 kr per år eller 500 kr för sex terminer.

  • SUS samarbetar med Humanistiska föreningen, Samhällsvetenskapliga föreningen, Naturvetenskapliga föreningen, Socionomstudenternas fakultetsförening och Föreningen Lärarstudenterna. När du betalar din medlemsavgift till SUS kopplar du ditt medlemskap till en av dessa föreningar utan extra kostnad!

  • Du kan köpa ett medlemskap när som helst under året. Om du köper ett medlemskap under vårterminen fram till och med 30 juni så är det giltigt till och med 15 september. Om du köper ditt medlemskap för sommaren efter 1 juli så kommer det att vara giltigt till och med 15 februari.

Frågor om befintligt medlemskap eller förnya medlemskapet

  • Vill du vara med i mer än en samarbetsförening samtidigt kostar det 50 kronor extra per extra förening. För att lägga till en samarbetsförening behöver du kontakta info@sus.se.

  • I slutet och i början av varje termin skickar vi ut en påminnelse till alla medlemmar om att förnya medlemskapet. Du loggar då in på din SUS-sida, klickar på “Förnya medlemskap” och följer sedan stegen för att betala.

  • Första gången du blir medlem får du ett mail med information om hur du loggar in på din SUS-sida. Där kan du välja om du vill logga in genom att välja ett lösenord eller logga in med BankId. Har du glömt ditt lösenord kan du beställa ett nytt genom att klicka på “Glömt lösenord”. Kontakta SUS kårexpedition om du fortfarande skulle ha problem.

  • Här kan du se och ändra dina personuppgifter samt se aktuell information om ditt medlemskap. Om du har ett uppdrag t.ex. via ett råd eller en förening kan du se dina uppdrag, söka projektbidrag och boka lokal.

  • Detta kan bero på att vi inväntar din Ladok-registrering. Men oroa dig inte, det uppdateras automatiskt så snart registreringen har kommit in! Det kan även bero på att:

    • Du är inte registrerad på kurser vid SU ännu. Enbart antagning till kurs eller program räcker inte.

    • Om du har betalat för ett flerterminsmedlemskap så kommer de att hamna som “kommande medlemskap". Dessa kommer att vara markerade som stödmedlemskap tills en registrering på terminen de gäller kommit in från Ladok.

Frågor om mina sidor på SUS

Frågor om ditt digitala medlemskort i SUS

  • SUS medlemskort är en digital studentlegitimation som går att ladda ner via appen Studentkortet/STUK.CO. Det digitala kortet fungerar som ditt medlemskort vid SUS och som nationellt erkänd studentlegitimation som du kan visa upp närhelst du vill intyga att du är student, till exempel för att få studentrabatter.

  • Du som är registrerad på minst 22,5 hp vid SU ska automatiskt få en SL-logga på ditt medlemskort som låter dig resa till rabatterat pris i Stockholms Lokaltrafik.

  • Efter att ditt medlemskap i SUS har registrerats får du ett aktiveringsmejl från Studentkortet/STUK.CO med information om hur du loggar in. När du är inne i appen klickar du på rubriken ”Mitt kort” , då ska du få upp ett rosa kort med SUS och din valda samarbetsförenings logga.

  • Aktiveringsmailet för medlemskortet skickas när vi har mottagit din betalning samt fått bekräftelse från Ladok på att du är registrerad som student eller doktorand vid Stockholms universitet.

    Har du inte fått ditt aktiveringsmail kan det finnas flera orsaker:

    • Vi saknar din mejladress eller har fått fel mejladress till dig. Logga in på din SUS-sida här och kontrollera att du har angett rätt mejladress. När du är inloggad kan du uppdatera dina kontaktuppgifter.

    • Aktiveringsmailet har hamnat i skräpposten. Aktiveringsmailet skickas från Studentkortet/STUK.CO, inte från SUS, så kontrollera att det inte har hamnat i skräpposten eller under fliken ”Kampanjer”.

    • Vi saknar dina registreringsuppgifter från Ladok. Om du inte har fått något aktiveringsmail, så kan det bero på att vi inte har fått någon rapporterad studietakt för dig från Ladok. Kontakta din institution på SU och påtala detta. Institutionen ska rapportera din studietakt till Ladok.

  • En vanlig orsak till att doktorander har problem med sitt SUS-medlemkort/STUK är att de inte är registrerade med studietakt i Ladok. Kontakta din institution för information om hur du uppdaterar din studietakt själv eller genom institutionen.

    Om din institution inte registrerar sina doktorander i Ladok behöver du skicka in ett intyg som styrker att du är doktorand vid Stockholms universitet för att vi ska kunna verifiera dig som doktorand. De intyg vi då behöver är en kopia av ditt anställningsbevis, din individuella studieplan (ISP) eller ett intyg från din institution. Det är viktigt att intyget innehåller tidsperiod och anställningsgrad. Intyget skickas till kx@sus.su.se i samband med betalning. Detta behöver du göra varje termin.

    Är du gästdoktorand? Se då först till att du fått ett ID-nummer som följer svensk standard (T-nummer). Be din institution om hjälp med detta.

Frågor om appen Studentkortet/STUK.CO

  • Medlemskapet måste uppdateras varje termin med en ny kursregistrering för den aktuella terminen, genom att du trycker på uppdatera-pilen i kortets ena hörn. När vi får in din registrering för nästa termin från universitetet så får du ett nytt aktiveringsmail från STUK-Studentkortet och kan uppdatera ditt kort i appen. Det gamla kortet ligger kvar till 15 september/februari (när kortet går ut) för att du ska ha gott om tid att förnya ditt medlemskap innan det gamla går ut.

  • För inloggning hos Studentkortet behöver du använda den 10-siffriga versionen av ditt ID-nummer (personnummer eller T-nummer), alltså ditt 12-siffriga nummer minus de två första siffrorna i ditt födelseår: ÅÅMMDDTNNN.

  • För studentrabatt i Stockholms Lokaltrafik krävs att man är registrerad på minst 22,5 högskolepoäng (motsvarar 75 % av heltidsstudier under en termin). SUS får via Ladok information om kursregistreringar vid Stockholms universitet, och skickar denna information vidare till Studentkortet STUK. Om du studerar vid flera lärosäten samma termin kan du kontakta kårexpeditionen för att skicka in Ladok-intyg för registrering vid annat lärosäte, så adderar vi dessa poäng till vårt utskick till STUK. Observera att du måste vara registrerad på minst en kurs vid Stockholms universitet.

Frågor om SSSB

  • Det kan ta upp till en vecka innan medlemskapet i SUS rapporteras in till SSSB:s system, förutsatt att kårexpeditionen är öppen och allt fungerar som det ska. Under semestertider i samband med jul och sommar skickas inga uppdateringar till SSSB. Kontrollera att du är registrerad på kurser vid Stockholms universitet samt att du har fyllt i samma personnummer och e-postadress vid registrering hos SUS respektive SSSB.

  • Medlemskapet i SUS kräver att du också är registrerad på kurser vid Stockholms universitet, vilket du bara är en termin i taget. Om du har betalat medlemskap för flera terminer kommer det att uppdateras automatiskt när vi fått information om nya kursregistreringar från Ladok.

  • Ett aktivt medlemskap i SUS kräver att du är registrerad på kurser vid Stockholms universitet. Om du inte är det förblir medlemskapet ett inaktivt stödmedlemskap som inte räcker för att samla dagar i SSSB:s bostadskö. Du kan däremot parkera dina ködagar hos SSSB i upp till 36 månader innan du behöver uppvisa ett aktivt medlemskap i SUS för att ködagarna inte ska försvinna. Se www.sssb.se för mer information.

  • Ja. Om du är nära att förlora dina ködagar, se till att logga in på ditt SSSB-konto och parkera dina ködagar för att förhindra att de försvinner. Ködagar kan parkeras i totalt 36 månader. Se www.sssb.se för mer information.

  • För att bli aktiv medlem i SUS (och ha tillgång till medlemsförmåner som SSSB och SL-rabatt) behöver du vara aktiv student vid Stockholms universitet, vilket innebär att du behöver vara registrerad på kurser (endast antagning eller registrering på program räcker inte). Du behöver anmäla dig till kurser i början av terminen och för att bli aktiv medlem.

    SSSB:s bostadskö (www.sssb.se) låter dig samla upp till 90 dagar i kön innan de behöver se medlemsbevis. Om du har startat en kö och närmar dig denna gräns, se till att logga in och parkera din kö för att inte förlora dagarna. Om du får ett erbjudande från SSSB accepterar de ditt antagningsbesked innan du kan bli medlem i studentkåren.

    Tyvärr räcker sällan 90 ködagar för att få bostad, så vi rekommenderar att du även utforskar andra boendealternativ. Tänk på att vara försiktig vid andrahandsuthyrning och känna till dina rättigheter som hyresgäst (se akademiskkvart.se).

Frågor om att studera vid flera lärosäten

  • Om du studerar vid flera lärosäten samma termin kan du kontakta kårexpeditionen för att skicka in Ladok-intyg för registrering vid annat lärosäte, så adderar vi dessa poäng till vårt utskick till Studentkortet/STUK.CO. Observera att du måste vara registrerad på minst en kurs vid Stockholms universitet.

  • För att bli ordinarie medlem i SUS krävs det att du är registrerad på minst en kurs vid Stockholms universitet. Med det ordinarie medlemskapet följer dina medlemsförmåner och rättigheter i föreningen. Vem som helst kan bli stödmedlem i SUS, men det berättigar dig inte till förmåner.

Övriga frågor

  • SUS hämtar uppgifter om registrerade studenter på Stockholms universitet från Ladok. Denna kontroll görs löpande under terminen.

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta SUS kårexpedition.