Studenters rättigheter & studentinflytande

Alla studenter och doktorander vid Stockholms universitet (SU) har rättigheter och skyldigheter utifrån sin roll som studerande på SU. En av de är rätten till inflytande över sin utbildning och studiesituation. Som din studentkår är SUS med och ser till att universitetet agerar i enlighet med dina rättigheter och stöttar dig som vill utöva din lagstadgade rätt till studentinflytande. 

På den här sidan hittar du information om vilka rättigheter du har som student, vad studentinflytande är, hur SUS jobbar med studentinflytande och hur du kan påverka din studietid.   

Om du har frågor om dina rättigheter som student eller doktorand eller om studentinflytande kan du kontakta SUS ombud. 

Vilka rättigheter har studenter och doktorander på SU? 

Studenter och doktorander har många rättigheter under sin studietid, vilka regleras i både lag och lokala regler på SU. Du kan läsa mer om dina rättigheter och vilket stöd SUS ombud kan erbjuda gällande dina rättigheter här.  

    • Att schemat för kursen är tillgänglig senast fyra veckor innan kursstart. I schemat ska du kunna se samtliga utbildnings- och examinationsmoment under kursen. Examinationer eller obligatoriska moment får inte läggas till under kursens gång. 

    • Att få din tenta eller examinationsuppgift rättad inom 15 arbetsdagar. Vid särskilda fall kan läraren få längre tid på sig att rätta en tenta, men då ska det finnas ett prefektbeslut. 

    • Att byta handledare utan att ange anledning till varför du vill byta.  

    • Förlängning av anställning för uppdrag som studentrepresentant.  

Vad är studentinflytande? 

Studentinflytande är en del av dina rättigheter som student. Inflytande kan utövas av enskilda studenter som till exempel kontaktar sin lärare eller fyller i en kursutvärdering, men även av utsedda studentrepresentanter i grupper på universitetet. 

Studenterna har rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation

Högskolelagen, kapitel 2 paragraf 7 

Studenter har alltså rätt till platser i de ca 350 grupperna som finns på universitetet där beslut angående utbildning förbereds och fattas. Det handlar exempelvis om grupper som Institutionsstyrelse eller Programråd. I de grupperna diskuteras och beslutas frågor så som budget och kursplaner för kurser på institutionen. Som studentrepresentant i någon av dessa grupper kan du ge värdefull input utifrån dina erfarenheter som student.

Hur jobbar SUS med studentinflytande?

På SUS tror vi på att det är studenterna som ska välja vilka som ska representera dem i rollen som studentrepresentant. Därför organiserar vi studentinflytande genom råd som väljer studentrepresentanter. En studentrepresentant väljs alltså av studenter som ingår i student- eller doktorandråd, fakultetsråd eller ett centralt råd, och representerar därför studenterna vid sin institution, sin fakultet eller vid hela universitetet.  

På SUS finns det 84 råd som jobbar för att göra din studietid bättre och säkrare. Du hittar kontaktuppgifter till just ditt råd nedan.  

Studentråd Doktorandråd Fakultetsråd Centrala råd

  • Som student på SU kan du utöva din rätt till studentinflytande genom en mängd olika sätt. Nedan följer fyra steg för hur du kan gå tillväga:  

    1. Använd alltid din rättighet att göra kursvärderingar. Kursutvärderingar är ett sätt att direkt påverka utformningen av en kurs.  

    1. Rösta på de partier eller kandidater som bäst representerar dina åsikter och värderingar i det årliga kårvalet.  

    1. Kontakta ditt råd när du har åsikter om dina studier eller när det sker avvikelser från reglerna.  

    1. Bli medlem i rådets styrelse och/eller bli studentrepresentant vid din institution, fakultet eller på central nivå. Kontakta ditt råd direkt eller använd dig av detta formulär så hjälper vi dig med kontakten. (länk) 

    • En möjlighet att på riktigt påverka din och andras utbildning.

    • Värdefulla erfarenheter att lägga till på ditt CV vilket styrks av intyg från SUS.

    • Möjlighet att knyta kontakter på SU och lära dig mer om hur universitetet (och en myndighet) fungerar. 

    • Arvodering för ditt uppdrag!