SUS presidium 2024-2025, ordförande Hermela Embaye och vice ordförande Victor Nygren FOTO: SUS

Studentdrivet och professionellt – så här jobbar vi!

Stockholms universitets studentkår (SUS) är Sveriges största studentkår, med cirka 10 000 medlemmar varje termin, och vårt huvudsakliga syfte är att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vid Stockholms universitet. Vi är övertygade om att studenters inflytande, medverkan och gemenskap skapar en studietid i världsklass.

På den här sidan hittar du information om hur SUS styrs, vilka frågor SUS driver just nu, hur vi jobbar, och med vad. Längst ner på sidan hittar du också SUS stadgar och styrdokument. Vill du veta mer om SUS och vad det innebär att jobba studentdrivet och professionellt? Kontakta SUS Verksamhetschef Camilla Sjölund Lundevall så svarar hon på dina frågor.


SUS demokratibärande uppdrag

Alla studenter som är medlemmar i SUS har rätt till inflytande över organisationens verksamhet. Det står i Högskolelagen. I den beskrivs studentkårernas demokratibärande uppdrag som något som uppnås bland annat genom att alla studenter inom en studentkårs verksamhetsområde har rätt att vara medlemmar i kåren och alla som är medlemmar har rösträtt vid val till studentkårens högsta beslutande organ.

SUS är en alltså en demokratiskt styrd organisation och medlemmarna avgör vem som ska sitta i SUS högsta beslutande organ, SUS kårfullmäktige. Det sker genom att medlemmarna röstar på olika kårpartier i kårvalet, där partierna redogör för vilka frågor de vill att SUS ska driva under det kommande läsåret.

 
 

SUS demokratiska styrning

  1. SUS medlemmar väljer representanter till SUS kårfullmäktige en gång om året genom att rösta i kårvalet.

  2. SUS kårfullmäktige (FUM) är SUS högst beslutande organ, och de tar bland annat beslut om SUS treåriga verksamhetsplan, rambudget och vilka frågor SUS ska driva. FUM väljer också SUS styrelse, och SUS presidium (ordförande och vice ordförande). De 35 studenterna som väljs till FUM sammanträder fyra gånger varje läsår.

  3. SUS styrelse ansvarar för organisationens verksamhet och leder och fördelar arbetet genom att bland annat ta beslut om SUS ettåriga operativa plan. I den konkretiseras verksamhetsplanen för att ge SUS kansli möjlighet att redovisa resultat och måluppfyllelse i enlighet med FUM:s vilja och beslut.

  4. SUS ordförande och vice ordförande bildar gemensamt presidiet. Presidiet får sitt uppdrag från FUM och genom en årlig instruktion från styrelsen. Presidiet driver påverkansarbete, bereder och leder styrelsens arbete, deltar i kansliets löpande arbete, representerar universitetets studenter i mötesforum på central nivå på SU samt upprätthåller en framåtsyftande dialog med universitetets ledning. De två studenter som väljs till SUS presidium är heltidsarvoderade förtroendevalda under ett år.

 
 

SUS prioriterade påverkansfrågor 2024–2025

Efter kårvalet accepterar SUS kårfullmäktige verksamhetsplanen för de kommande tre åren. Verksamhetsplanen fastställer målen och riktningen för SUS arbete under de kommande tre åren. Kårpartierna kommer även överens om vilka påverkansfrågor som ska prioriteras i organisationens arbete under det kommande året.

 
  • Ett tryggare campus

    Studenter mår sämre än yrkesverksamma i samma ålder och med den ökade osäkerheten i omvärlden samt den växande hotbilden gör att många studenter känner oro. Det är viktigt att Stockholms universitet har tillräckliga rutiner för att hantera hotfulla situationer och att dessa rutiner kommuniceras tydligt till studenterna. Det inkluderar att SU ska utarbeta en krisplan, att säkerställa att studenter är trygga och studentföreningar kan driva sin verksamhet utan den kränks. SU ska vara ett öppet universitet där alla är välkomna.

  • Effektivare utveckling av studie- och forskningsmiljöer

    Det är viktigt att SU har lokaler för de studerande att trivas och utbildas i. Det är därför viktigt att säkerställa fungerande student- och doktorandinflytande i frågor som rör arbetsmiljön, det inkluderar inte minst möjligheten att bedriva inflytande på engelska. Akademiska hus höga hyror gör att institutioner inte har råd med föreläsningssalar och många lärosätesbyggnader är i behov av underhåll eller utökad utrustning. Ofta är det också brist på tentamenssalar. SUS ska sätta press på Akademiska hus för att sänka hyror och öka byggnadernas kvalitet samt på universitetet att lokaler ska finnas tillgängliga för studentdriven verksamhet.

  • En central databas för doktorandkurser

    SU bör skapa en central databas över sökbara kurser för doktorander, för att underlätta processen att hitta kurser som är mest gynnsamma för forskarstudierna.


SUS stadgar och andra styrdokument

För att få bästa möjliga kvalitet i allt vi gör arbetar SUS studentdrivet och professionellt. Det betyder att studenter och yrkesverksamma arbetar tillsammans i alla delar av SUS verksamhet. Var tredje år tar SUS fullmäktige fram mål och riktning för SUS verksamhet under de kommande tre åren, genom att anta SUS verksamhetsplan.

I dialog med medarbetarna på SUS kansli tar SUS styrelse sedan varje år fram en ettårig operativ plan. I SUS operativa plan bryts de övergripande målen i verksamhetsplanen ner i konkreta insatser och delmål. Tjänstepersonerna på SUS kansli arbetar sedan med att göra verklighet av FUM:s och styrelsens beslut och planer. Nedan kan du ta del av dessa och fler styrdokument.

Styrdokument beslutade av kårfullmäktige

Styrdokument beslutade av kårstyrelsen