Studentdrivet och professionellt – så här jobbar vi!
Stockholms universitets studentkår (SUS) är Sveriges största studentkår med cirka 10 000 medlemmar per termin. Vi arbetar för att förbättra utbildningen och studieförutsättningarna vid Stockholms universitet.
Här hittar du information om SUS arbete, aktuella frågor och styrning.
Vill du veta mer? Kontakta SUS verksamhetschef eller SUS presidium.
SUS presidium 2024-2025, kårordförande Hermela Embaye och vice kårordförande Victor Nygren.
Kårfullmäktige – SUS högsta beslutande organ
Kårfullmäktige är det högsta beslutande organet inom SUS och består av studentrepresentanter som väljs årligen genom kårvalet och av utvalda råd och föreningar. Dessa representanter ansvarar för att fatta beslut om kårens budget, verksamhetsplan och långsiktiga mål. Här har du som student en direkt möjlighet att påverka vilka frågor vi ska prioritera.
Du som medlem i SUS kan påverka genom att:
Rösta i kårvalet – Genom att rösta i kårvalet, kan medlemmar påverka vilka som ska representera dem i kårfullmäktige
Ställa upp som kandidat – Medlemmar kan själva kandidera till kårfullmäktige
Motionera – Medlemmar har rätt att lämna motioner för att lyfta förslag till kårfullmäktige (måste vara 10 medlemmar för att skicka in en motion)
Kårfullmäktige sammanträder fyra gånger om året, två på hösten och två på våren.
-
Valfullmäktige
Hålls i maj. Här tas bland annat beslut om talman för mandatperioden, kårstyrelsen, valnämnd, valberedning och revisorer, verksamhetsplan, rambudget och medlemsavgifter.
-
Höstfullmäktige
Hålls i september. Här finns det möjlighet att påverka genom motioner och interpellationer.
-
Dechargefullmäktige
Hålls senast 30 november. Här tas bland annat beslut om verksamhetsberättelsen, fastställande av resultat- och balansräkning, ansvarsfrihet för kårstyrelsen och kårvalsperioden.
-
Vårfullmäktige
Hålls i februari. Här finns det möjlighet att påverka genom motioner och interpellationer.
Organisationens övriga byggstenar
-
Kårstyrelsen genomför besluten från fullmäktige och ansvarar för att driva kårens arbete framåt. Kårstyrelsen leds av en kårordförande och en vice kårordförande, som utgör SUS presidium och fokuserar på frågor som påverkar utbildning, studenters rättigheter och studiemiljö. De för också kontinuerliga samtal med universitetets ledning för att representera studenternas intressen.
Du som medlem i SUS kan du påverka kårstyrelsens arbete:
Nominera till styrelsen – nominera dig själv eller en annan medlem till styrelsen
Interpellation – Medlemmar har rätt att lämna en interpellation för att lyfta frågor till kårstyrelsen, som sedan besvaras under ett fullmäktigesammanträde.
-
Kansliet ser till att kårens dagliga verksamhet fungerar. Här arbetar anställda och förtroendevalda studenter med allt från studentinflytande, stötta studentrådens arbete till medlemsfrågor och planera event. Kansliet sköter också kommunikationen med universitetet och externa parter, samt stödjer kårstyrelsen i deras arbete.
-
Råden finns på varje institution, fakultet och även på central nivå inom Stockholms universitet, SU. Alla råd fungerar som en plattform där studenter och doktorander kan diskutera och arbeta för att påverka sin utbildning och studiemiljö. Råden är också de som utser studentrepresentanter vars uppdrag det är att företräda studenternas röst i de ca 366 grupper som finns på SU där utbildning diskuteras eller beslutas om. Studenter samlas inom de separata råden för att identifiera problem, påverka SU och lyfter frågor som är viktiga för studenter.
-
SUS samarbetsföreningar är studentdrivna och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och evenemang, från sociala och kulturella event till akademiska och professionella nätverk. Genom att vara med i en samarbetsförening får du möjlighet att engagera dig, vara med på sociala aktiviteter och bygga nätverk.
Föreningarna har en viktig roll i att stärka studentgemenskapen på campus och bidrar med sina egna perspektiv och idéer till SUS arbete. Oavsett om du är intresserad av studentpolitik, kultur, sport eller något helt annat, finns det en förening för dig!
SUS påverkansfrågor 2024 - 2025
Under första kårfullmäktige sammanträdet (i maj varje år) beslutar kårfullmäktige om vilka påverkansfrågor som ska prioriteras i organisationens arbete under det kommande året. Påverkansfrågorna för HT 24/ VT 25 är:
-
Studenter mår sämre än yrkesverksamma i samma ålder och med den ökade osäkerheten i omvärlden samt den växande hotbilden gör att många studenter känner oro. Det är viktigt att Stockholms universitet har tillräckliga rutiner för att hantera hotfulla situationer och att dessa rutiner kommuniceras tydligt till studenterna. Det inkluderar att SU ska utarbeta en krisplan, att säkerställa att studenter är trygga och studentföreningar kan driva sin verksamhet utan den kränks. SU ska vara ett öppet universitet där alla är välkomna.
-
Det är viktigt att SU har lokaler för de studerande att trivas och utbildas i. Det är därför viktigt att säkerställa fungerande student- och doktorandinflytande i frågor som rör arbetsmiljön, det inkluderar inte minst möjligheten att bedriva inflytande på engelska. Akademiska hus höga hyror gör att institutioner inte har råd med föreläsningssalar och många lärosätesbyggnader är i behov av underhåll eller utökad utrustning. Ofta är det också brist på tentamenssalar. SUS ska sätta press på Akademiska hus för att sänka hyror och öka byggnadernas kvalitet samt på universitetet att lokaler ska finnas tillgängliga för studentdriven verksamhet.
-
SU bör skapa en central databas över sökbara kurser för doktorander, för att underlätta processen att hitta kurser som är mest gynnsamma för forskarstudierna.