SUS – en demokratisk
medlemsorganisation

Vill du vara med och forma studentlivet på Stockholms universitet?
Genom kårvalet kan du rösta på och bli en del av de studenter som driver arbetet framåt och bestämmer vad SUS ska fokusera på. Du kan också engagera dig i olika förtroendeposter och vara med och göra skillnad i allt från utbildningsfrågor till studentaktiviteter. Oavsett om du är ny eller erfaren, finns det en plats för dig att påverka!

Läs mer här om hur SUS kan stötta dig som vill ställa upp i kårvalet. 

Visste du att studenter som engagerar sig i studentorganisationer har upp till 50 % högre chans att känna sig nöjda med sin studietid? Genom att vara aktiv i SUS får du inte bara möjlighet att påverka viktiga frågor kring studentinflytande, utan också chansen att bli en del av en gemenskap av engagerade studenter! 

Vad gör kårfullmäktige?

Kårfullmäktige är SUS högsta beslutande organ, bestående av 45 studenter från olika studieinriktningar och nivåer, vilket ger en bred representation. Här har du möjlighet att vara med och påverka vilka frågor vi driver, inriktning i verksamhetsplanen och rambudgeten.

Kårfullmäktige sammanträder fyra gånger per år – två gånger under hösten och två gånger under våren.  

Hur engagerar du dig i fullmäktige?  

Varje år har du som medlem möjlighet att vara med och forma framtiden på campus genom att rösta i kårvalet! Du kan också ställa upp som kandidat och bli en av de studenter som är med och fattar viktiga beslut om studentlivet, SUS påverkansfrågor och utbildningskvalité. Dessutom väljer fakultets- och samarbetsföreningar, samt våra fakultetsråd och centrala doktorandråd representanter till kårfullmäktige, för att fler studenter ska bli representerade. Genom ditt deltagande bidrar du till en starkare gemenskap och ett mer levande campus!

  • Tillsättning av ledamöter

    SUS råd och föreningar utser två ledamöter vardera till kårfullmäktige, senast sex veckor före valet.

  • Kandidatur

    Du som medlem kan kandidera genom att anmäla dig på en lista, senast fyra veckor före valet.

  • Röstning

    Under valet i april/maj röstar du på den lista du tycker ska representera dig i kårfullmäktige.

  • Valresultat

    Efter valet presenteras resultatet och de nyvalda ledamöterna förbereder sig för det kommande verksamhetsåret. 

Genom att engagera dig i kårfullmäktige får du inte bara värdefull erfarenhet av hur demokratiska processer fungerar, utan också möjlighet att utveckla dina ledarskapsförmågor och leda förändringsprocesser. Du kommer att träffa andra studenter, bygga nätverk och skapa minnen för livet. Tillsammans kan vi forma en stark och enad studentkår som gör din studietid mer meningsfull! Är du redo att göra skillnad?

Vill du vara med och forma studentlivet? Engagera dig i våra förtroendeposter!  

Känner du någon som brinner för att göra skillnad? Vill du själv ha en aktiv roll i studentlivet? Genom att engagera dig som ledamot, ordförande eller vice ordförande i styrelsen, talman, kårrevisorer eller valnämnd får du chansen att påverka viktiga beslut som berör alla studenter. Ditt engagemang är avgörande för att SUS ska fortsätta vara en stark och levande studentorganisation.   

Som medlem har du rätt att nominera dig själv eller någon annan till någon av våra förtroendeposter. Att engagera sig stärker inte bara SUS, utan ger dig också värdefull erfarenhet och kunskap om hur en idéburen organisation arbetar samt värdefulla nätverk.

  • Nominering

    Skicka in din nominering till SUS valberedning före 31 mars. Det är enkelt och ger andra chansen att se potentialen hos den du nominerar! 

  • Intervju

    Valberedningen intervjuar samtliga nominerade. Det är ett tillfälle för den nominerade att lyfta sin erfarenheter, sitt driv och engagemang. 

  • Presentation av kandidater

    Valberedningen presenterar sina förslag på lämpliga kandidater i maj för fullmäktige och medlemmar.  

  • Kårfullmäktiges beslut

    På fullmäktigesammanträde i maj beslutar kårfullmäktige om vilka kandidater som ska tillsätts respektive förtroendepost.