“Peppad på att fortsätta driva kampen om studenters medverkan, inflytande och gemenskap”
Vissa veckor är verkligen mer innehållsfyllda än andra. Den här veckan var verkligen en sådan. Jag ska gå in på hela tre spännande saker som hänt den här veckan.
Under snart ett års tid har fakultetsföreningarna på campus kämpat för att hålla igång med roliga aktiviteter digitalt för våra gemensamma studenter. De har haft digitala sittningar, quizzar och föreläsningar. Något som dock tidigt uppenbarades var att föreningarnas intäktskällor minskades när de inte längre kunde ha igång pubverksamhet. En viktig fråga för SUS och mig när jag påverkat universitetet under det senaste året har varit att universitetet måste ekonomiskt bistå fakultetsföreningarna. Det är en angelägenhet både för SUS, fakultetsföreningarna och universitetet att de överlever denna pandemi. Under januari har fakulteterna, efter mycket pushande från oss, tagit upp dialogen om ekonomiska bidrag till fakultetsföreningarna. Den här veckan fick jag reda på att det verkar som att beslut snart ska tas. Det gör mig jätteglad, för jag vill inte ha ett campus utan fakultetsföreningar.
Även våra andra föreningar tar ett stort ansvar för att hålla igång ett aktivt studentliv. Vår kårförening FEMJUR Stockholm anordnade i veckan en föreläsning om våld i nära relationer, de gjorde detta med ekonomiska medel de fått från SUS. För ni vet väl att ni kan söka projektmedel för att skapa studentaktiviteter av oss? Det är en av de bästa sakerna jag vet med SUS, att det finns möjligheter att få ekonomiskt stöd för att skapa en studietid i världsklass på massa olika sätt. Jag kan berätta att det dök upp över 100 personer på föreläsningen och jag blir så stolt.
Igår skickade SUS in en anmälan till Justitieombudsmannen med bakgrund att Stockholms universitet inte ger studenter en rättsäkerprocess i Disciplinnämnden. Vi har länge påpekat bristerna i beslutsmotiveringarna i besluten som tas när studenter är anklagade för exempelvis fusk. De är otydliga och standardiserade vilket gör det oerhört svårt att överklaga beslutet. Att få ett beslut om avstängning kan komma att ha en enorm påverkan på livet för en student då en kan bli av med både bostad och inkomst. Vi vill, med vår anmälan, att universitetet ska ta sitt ansvar och möjliggöra rättssäkra processer.
Det finns få saker i min roll som ordförande för Sveriges största studentkår som är så roligt som när det händer mycket saker och som denna vecka: mycket stora saker. Jag blir peppad på att fortsätta driva kampen om studenters medverkan, inflytande och gemenskap vidare. Mitt uppdrag är verkligen det roligaste jag kan tänka mig. Jag rekommenderar er alla att göra det någon gång.