“Vem vill gå minus 2158:- i månaden?”

I tisdags släppte SSCO ”Stockholms studentbudget” som visar på att studenter i Stockholm går back med över 2000 kronor i månaden. Hörde ni det? 2000 kronor. Det är en billig weekend till London, nästan en biljett till att se Madonna eller knappt en halv hyra för en genomsnittlig student. Studenternas ekonomiska situation är ett ständigt problem som ingen verkar vilja ta ansvar för. Idag försökte jag och Elis åtminstone få universitetet att satsa mer pengar på biblioteken och tillgången på E-böcker under universitetsstyrelsemötet, för kurslitteraturen är knappast gratis. Jag blir frustrerad och arg på att studenter är en grupp som alltför ofta hamnar i skymundan – för ni måste ju hålla med om att 2000 kronor back i månaden är mycket?

Förra veckan hintade jag ju lite om att SUS ska ha sin första valberedning och att planeringen inför valberedningen har inletts. Vi har haft ett inledande möte dit alla partier i fullmäktige var inbjudna för att planera valberedningen och mer om det kommer på torsdag för då är det fullmäktige. Det missar ni inte va? Ni kan följa sändningen live den 25 februari klockan 18.00 på #studietids facebooksida. Innan mötet kan ni även läsa vad som kommer upp på mötet här. Det har faktiskt kommit in ett gäng motioner! Men i alla fall, då ska jag presentera för alla vad vi kommit fram till och därefter påbörjas arbetet för den framtida valberedningen. Det är endast SUS presidium som ska valberedas, så mina efterträdare. Det är nästan så att en vill kandidera om bara för att få gå igenom en sann valberedningsprocess – men jag lovar, jag ska inte det. Det är dags för er att göra det.

Den här veckan var också lite extra speciell för mig då projektet för ett nytt kursvärderingssystem avslutades. Jag har varit studentrepresentant i projektet sedan 2018 (alltså långt innan jag blev presidial för SUS) och fick nu vara med när vi officiellt stängde projektet. Generellt sett har universitetet inte alltid varit så bra på kursvärderingar, de har sett olika ut på olika fakulteter, institutioner och till och med kurser ibland. Jag vet att jag gjort kursvärderingar med papper och penna till och med! Nu har vi ett automatiserat system som gör att det ska bli enklare att påverka sin utbildning. Det ska se likadant ut överallt. Ni fyller väl i era kursvärderingar? Det är det lättaste sättet att faktiskt påverka sin utbildning på. En gång klagade hela min kurs på en kursbok och vips så försvann den till nästa gång som skulle läsa kursen. Ibland behöver påverkan inte vara svårare än så.

I helgen är det återigen dags för Melodifestivalen och den gamla schlagerdivan Charlotte Perrelli tävlar – det får en inte missa. Mitt bästa schlagerminne till Perrelli var när hon var programledare 2004. Det var tider det.

Previous
Previous

Pluggar du kemi? Gå med i kemiska studentrådet

Next
Next

Studenter går back tusentals kronor varje månad