“Frågan om breddad rekrytering handlar om demokrati”

Är du den första i din släkt som studerar vid ett universitet? Denna vecka har en hel del kretsat kring breddad rekrytering. I onsdags var jag, SUS ordförande Elis och SUS ombud Frida på Universitetskanslersämbetets (UKÄ) digitala återföringskonferens som handlade om granskningen av lärosätenas arbete med breddad rekrytering. Idag har vi också diskuterat denna granskning på Områdesövergipande rådets möte.

Breddad rekrytering, som för övrigt står inskrivet i högskolelagen, handlar om att personer från bakgrunder som är underrepresenterade i högre utbildning ska rekryteras att börja studera på ett universitet eller en högskola. Idag är det framför allt personer vars föräldrar har en svag utbildningsbakgrund (förgymnasial utbildning eller endast två år av gymnasial utbildning) som är underrepresenterade inom högre utbildning. Även män och personer med bakgrund från landsbygden är underrepresenterade. Det finns stor potential i att rekrytera studenter med starka gymnasiebetyg som trots det inte ser högskolestudier som en naturlig fortsättning på sina studier. På återföringskonferensen nämndes det att det rör sig om ungefär 5440 studenter per år som har goda betyg men som inte fortsätter sina studier.

För mig handlar frågan om breddad rekrytering i slutändan om demokrati och om allas möjlighet till att förverkliga sig själva. Det känns därför väldigt roligt att jag, genom mitt uppdrag, får delta i diskussioner om breddad rekrytering. Jag sitter bland annat i en referensgrupp för en undersökning som SU ska göra om hur studentpopulationen ser ut på universitet. Det blir spännande att se resultaten.


– Simon

Previous
Previous

Vad händer på campus i veckan?

Next
Next

#studietid: Så fungerar kårvalet