Utlåtande från Valnämnden angående kårvalet 2024

Valnämnden har delgivits information om att en kandidat i kårvalet 2024 använt Humanistiska Fakultetsrådets (HFR) officiella mail för att sprida information om sin egen kandidatur och valet i stort. 

Valnämnden anser att användandet av HFR:s officiella mejladress för att främja en kandidatur i kårvalet är ett allvarligt övertramp. Detta är i direkt strid med Valnämndens föreskrifter som tydligt anger att partier inte får använda SUS officiella digitala kanaler för att sprida valpolitisk information.

Valnämnden betraktar detta agerande som olämpligt och vill poängtera att sådana handlingar underminerar det demokratiska processen och skapar en orättvis spelplan för övriga kandidater.

Eftersom valet redan är avslutat och var avslutat när Valnämnden fick informationen, samt då kandidaten inte uttryckligen uppmanade till en röst på något specifikt parti, har Valnämnden beslutat att inte vidta några disciplinära åtgärder mot varken det berörda partiet eller personen i detta specifika fall. Detta ska inte ses som ett godkännande av det agerande som skett, utan snarare som en form av mildare bedömning med hänsyn till de specifika omständigheterna.

Valnämnden vill understryka att beteendet inte tolereras. Vi uppmanar samtliga partier och kandidater att följa de fastställda riktlinjerna och att agera med integritet och respekt gentemot demokratiska principer och övriga kandidater.

Med vänliga hälsningar, 
Valnämndens ordförande Emilia Kaufeldt

Previous
Previous

Vad för kul händer på campus?

Next
Next

Är du något av SUS nya vikarierande ombud?