“Gör bostadsbidraget mer tillgängligt för studenter”

1. Hur ser du på de senaste generella hyreshöjningarnas påverkan på studenters ekonomi?
– De hyreshöjningar som nu är färdigförhandlade (4,75 procent för SSSB och 4,45 procent för allmännyttan i Stockholm stad) kommer att medföra ytterligare press på studenters redan ansträngda ekonomi. Med det allmänna kostnadsläget på grund av inflationen var det väntat att hyresökningarna skulle bli högre än tidigare år, men min förhoppning hade varit att höjningarna skulle vara något lägre än de blev.

2. Vad behöver ske politiskt för att studenter lättare ska klara av att betala hyran?
– Det behövs en rad reformer för att stärka studenter ekonomiskt. För att stärka den generellt behöver bidragsdelen i studiemedlet öka och fribeloppet avskaffas under sommarmånaderna. För att komma åt problemet med höga hyror skulle en förändring av bostadsbidraget som gör det mer tillgängligt vara viktigt. Idag tar mycket få studenter del av bostadsbidraget eftersom många riskerar att bli återbetalningsskyldiga då systemet för att beräkna bidraget är trubbigt.

3. Hur arbetar SUS för att förbättra hyres- och bostadssituationen för studenterna?
– I SUS prioriterande påverkansfrågan ”En trygg studentekonomi” står det att studenter behöver lägre hyreskostnader. I maj förra året såg SUS till att SSCO även fortsatt prioriterar frågan om rimliga hyror. SUS har också de senaste åren skrivit debattartiklar om såväl studentbostadsgaranti som problemet med hyrorna i nyproduktionen. En positiv nyhet och något som SUS också drivit i SSCO är att Stockholm stad nu har antagit ett mål om studentbostadsgaranti till 2030. Det blir spännande att följa.

Previous
Previous

Vad händer på campus i veckan?

Next
Next

Nära fem procents hyreshöjning för SSSB:s studentbostäder