Presidiet träffar utbildningsminister Anna Ekström

I onsdags eftermiddag var utbildningsminister Anna Ekström på besök på Stockholms universitet. Elis och jag var med på hela besöket, som bland annat innehöll ett enskilt möte med oss i presidiet. Besöket, som för övrigt hölls i Albano, inleddes med att universitetsledningen gav en presentation om verksamheten vid universitetet. För oss som sitter i universitetsstyrelsen var det inga nyheter men det var ändå intressant att höra vilka frågor som SU hade till Anna Ekström och vice versa.

Efter detta inledande möte fick vi ta del av några forskningspresentationer. Sanna Witt, docent i slaviska språk och lektor i ryska, pratade om språkets betydelse i krigets Ukraina. Ilona Riipinen, professor i atmosfärsvetenskap, presenterade om klimatforskning vid Bolincentret och Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik, pratade om isbrytaren Oden och glaciärforskning. Besöket fortsatte sedan med promenad till AlbaNova där vi fick åka upp till teleskopet som också är landets största. Vi fick titta på Stockholms stadshus kronor i superförstoring och höra om den rymdforskning som bedrivs vid SU.

Efter detta gick vi till SUS lokal i Albano för vårt enskilda möte med Anna Ekström. Vi pratade om SUS prioriterade påverkansfrågor, utlänningslagens konsekvenser för internationella doktorander och forskare samt om Akademiska Hus hyressättnings påverkan för utbildning och fakultetsföreningar. Vi pratade också lite om det kårval som börjar på måndag. Anna Ekström blev imponerad av SUS långsiktiga arbete med att öka valdeltagandet. Ni ska väl rösta i kårvalet?


– Simon

Previous
Previous

Gå på SUS kårvalsdebatter!

Next
Next

Gemensam webbportal för studenthälsovården ska ge mer likvärdig tillgång