“Vi vill öka rekryteringen av män till kvinnodominerade utbildningar”

1.En av SUS påverkansfrågor i år handlar bland annat om social hållbarhet och en aspekt av frågan är jämställdhetsintegrering. Vad menas med det?

– Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att nå de jämställdhetspolitiska målen. Målen är i korthet att män och kvinnor ska ha samma makt och möjlighet att påverka både sina liv och samhället. Ett jämställdhetsperspektiv ska därför finnas med när beslut fattas för att bidra till att nå målen.

2. Hur arbetar SUS med jämställdhetsintegreringen?

– Stockholms universitet ska som statlig myndighet arbeta med jämställdhetsintegrering. Ett konkret exempel på hur SUS arbetar med jämställdhetsintegrering är att SUS deltar och påverkar i universitetets arbetsgrupp som tar fram nästa handlingsplan för jämställdhetsintegrering på SU.

3. Vilka ändringar/förbättringar vill SUS se i SU:s handlingsplan?

– SUS tycker att många av de förslag som arbetsgruppen jobbar med är rimliga. Vi vill särskilt lyfta fokuset på att öka rekryteringen av män till kvinnodominerade utbildningar som förskolelärare och socionom som ett bra förslag. SUS tycker också att det är viktigt att frågor om jämställdhet i utbildningen utvärderas av studenter exempelvis genom en examensenkät. Till detta är det också av betydelse att frågorna om brister i doktoranders arbetsmiljö som framkom av den senaste medarbetarundersökningen följs upp som del av handlingsplanen.

Previous
Previous

Vad händer på campus i veckan?

Next
Next

Klart: SSCO ger ingen plattform till främlingsfientliga