“Vi är live från nobelmuseet”

Så blev det december. Lika chockerande varje år.

För ganska precis ett år sedan klubbade rektor igen ”Regler för studentinflytande” som innebär att universitetet tydliggör arvoderingsgraden för studenter som sitter i organ vid universitetet, att lärosätet har ett utbildningsansvar och mycket annat. En av sakerna som reglerats har varit hur många studentrepresentanter som ska finnas i olika organ. För ett par veckor sedan kontaktade rektor oss om att skriva om stycket som reglerade antalet studentrepresentanter då stycket upplevts som oklart. I rektors förslag skulle antalet studentrepresentanter i ganska många organ att minskas. Vi ställde oss såklart kritiska till det då vi är övertygade om att ett brett och aktivt studentinflytande höjer kvaliteten i utbildningen. Det har varit en del turer fram och tillbaka vilket har lett till att vi fått en omskrivning av originalförslaget där det tydliggörs att det inte finns något direkt maximum för antalet studentrepresentanter – det går alltså att ha fler studentrepresentanter än minimumkravet. I onsdags hade vi ett möte rörande detta och vi tryckte på i frågan om att höja minimikravet för antalet studentrepresentanter. Rektor sa att hon ska återkomma. Vi hoppas på det bästa.

Onsdagen var en intensiv dag. Precis som jag nämnde förra veckan skulle jag vara med i ett panelsamtal om utbildning i svåra tider på Nobelmuseet. I måndags hade jag och min presidiekollega Elis ett förmöte med Nobelmuseet vilket resulterade i att jag inte längre skulle vara en del av panelsamtalet utan hålla det. Elis fick istället representera studenter i Stockholm i samtalet med studenter från Kabul, New York och Kalifornien. Det kändes som det var första gången på jättelång tid jag lämnade min lägenhet för att ta mig till Börshuset i Gamla stan. Det blev en väldigt fin livesändning även om det var väldigt svårt att moderera den då jag inte såg några namn eller personer som räckte upp händerna. Jag gjorde mitt bästa, men det bästa med sändningen historierna från studenterna från Kabul men såklart även Elis version av Malalas tal. Jag rekommenderar er att titta på detta:

Jag ska snart återgå till att korrekturläsa vår studentinlaga till UKÄ:s lärosätesgranskning. Det är så att Stockholms universitet i år granskas av UKÄ (Universitetskanslersämbetet) och då har studentkårerna rätt att skriva en inlaga om hur vi tycker att universitetet kvalitetsarbete fungerar. Vi har, tillsammans med den andra kåren vid Stockholms universitet Studentkåren DISK, tagit fram en inlaga där vi bland annat kritiserar hur universitetet inte alltid tar hänsyn till högskolepedagogisk kompetens när de anställer lektorer, hur arbetsordningar och dylikt på universitetets olika områden ser olika ut och att ofta är arbetslivsanknytningen i utbildningen bristfällig. Men universitetet gör väldigt mycket bra också, det får vi inte glömma.

 

Jag hoppas ni har en fin helg. Nästa vecka är det Lucia, en mycket viktig dag för Stockholms universitets studentkår. Mer om det senare. 

- 4 December 2020 -

Previous
Previous

Fler student- och doktorandråd än någonsin

Next
Next

”Herre-Sävhagen”