Stockholms universitet tar ställning för fri kurslitteratur

I förra veckan beslutade universitetsstyrelsen att lyfta problemet med dyr kurslitteratur i budgetunderlaget till regeringen. SUS ser positivt på beskedet.

Kurslitteraturen utgör en stor utgift för många studenter. Enligt siffror från CSN betalar den genomsnittliga studenten 460 kronor varje månad för studiematerial och kurslitteratur. Det innebär att den genomsnittliga studenten lägger flera tusen kronor om året på de böcker som kurserna kräver.

SUS har under lång tid verkat för att Stockholms universitet i större utsträckning ska tillgängliggöra kurslitteratur kostnadsfritt genom universitetsbiblioteket, exempelvis genom digitalisering, men det är en uppgift som kräver resurser som universitetet i dagsläget saknar. Efter ett förslag från SUS beslutade dock Stockholms universitet i förra veckan att ta upp problematiken med den dyra kurslitteraturen i det budgetunderlag som skickas till regeringen.

– Det är en stor framgång för Stockholms universitets studenter att universitetsstyrelsen tar upp problematiken med den dyra kurslitteraturen i budgetunderlaget. SUS ser positivt på universitetets besked och vi förväntar oss nu att regeringen agerar, säger Elis Wibacke, SUS ordförande.

I budgetunderlaget betonar även universitetet att det krävs investeringar för att göra forskning fritt tillgänglig. "Även kurslitteraturen är ofta vetenskapliga verk som borde publiceras öppet tillgängligt", skriver universitetet i underlaget.

Previous
Previous

“Stärk studenthälsan och inför studiefri dag!”

Next
Next

Vad händer på campus i veckan?