“SUS får inte samarbeta med främlingsfientliga partier”

1. Hur tror du att valresultatet kan påverka SUS påverkansarbete?
Med en moderatledd regering tror jag att vissa påverkansfrågor kommer bli lättare att driva igenom och andra frågor kommer bli svårare. Exempelvis tror jag att en M-ledd regering kommer vara mer positiv till att förändra fribeloppet i den riktning som SUS vill. Däremot kommer en sådan regering troligen vara mindre intresserad av att höja bidragsdelen i studiemedlet än en S-ledd regering skulle vara.

2. Vad innebär den motion som har kommit in till SUS fullmäktige som vill reglera samarbeten med Sverigedemokraterna?
Enligt motionen ska SUS motionera i SSCO – Stockholms studentkårer och i Sveriges förenade studentkårer (SFS) om att dessa organisationer ska ta fram styrdokument som ska reglera att de inte samarbetar med Sverigedemokraterna. Vårt åsiktsdokument reglerar i dagsläget att samarbeten med partier med nationalistisk eller främlingsfientlig grund inte får förekomma inom SUS.

3. Vad tror du att valresultatet kan få för påverkan på den akademiska friheten?
Det är idag svårt att slå fast hur detta kommer att utvecklas sig, men Sverigedemokraterna, som troligtvis skulle få en betydande roll i ett samarbete eller i en regeringssamverkan med en M-ledd regering, har tidigare varit starkt kritiska mot den vetenskapliga disciplinen Genusvetenskap.

Previous
Previous

Vad händer på campus i veckan?

Next
Next

Vad händer på campus i veckan?