SUS presidium: “Som transperson ska du känna dig trygg som student vid Stockholms universitet.”

“En incident med transfobiska meddelanden riktade mot en av våra kårföreningar har gjort oss påminda om att transpersoner kan utsättas för attacker överallt i samhället – även inom akademin. Det är naturligtvis oacceptabelt. Som transperson ska du kunna känna dig trygg som student vid Stockholms universitet. Det gäller alla delar av din studietid: i föreläsningssalen, i korridoren och på studentpuben.

SUS värnar om alla människors lika värde. Det betyder bland annat att vi arbetar normkritiskt i syfte att motverka all form av diskriminering. Vi vill att Stockholms universitet ska vara en plats för alla studenter oavsett till exempel kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck. Transpersoners könsidentitet ifrågasätts ofta av omgivningen. Transpersoner mår också sämre än befolkningen i stort enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Undersökningar visar att de i större utsträckning än andra grupper blir utsatta för kränkningar och trakasserier men även våld och hot om våld.

SUS kommer att fortsätta kampen för ett universitet fritt från diskriminering. Tillsammans med Stockholms universitet och andra lärosäten, kårer och föreningar inom Academic Pride kommer SUS även att delta i Stockholm Pride senare i år.”

– SUS presidium

Previous
Previous

Gå med i Symbios styrelse!

Next
Next

Bli medlem i SUS för att få rösta i kårvalet 2022!