“Tidöavtalet svarar inte mot studenternas behov”

Under tisdagen fick Sverige en ny regering och därmed en ny minister med ansvar för högskolesektorn, Mats Persson (L). Regeringens tillträde bygger på det så kallade Tidöavtalet som har slutits mellan SD, M, KD och L.

En del i Tidöavtalet som SUS ställer sig positiva till är att se över lagstiftningen så att doktorander och forskare får bättre förutsättningar för uppehållstillstånd i Sverige.

– Att lagstiftningen ses över är viktigt för såväl forskningen som utbildningen. SUS har tidigare varit kritiska till nuvarande lagstiftning och har verkat för en förändring. Detta är en seger för hela studentrörelsen, kanske särskilt för de doktorander som i olika forum drivit frågan stenhårt det senaste året, säger Simon Froster Delbom, SUS ordförande.

I övrigt svarar inte Tidöavtalet mot de behov som SUS ser, menar Simon:

– Studenter och högre utbildning nämns ytterst lite i avtalet och i statsministerns regeringsförklaring. Vi förväntar oss att den nya regeringen på allvar tar sig an frågan om studenters ekonomiska situation. SUS har konkreta förslag som vi ser som nödvändiga, som slopat fribelopp under sommarmånaderna och höjd bidragsdel i CSN. Nu krävs politisk vilja. Regeringen har i sin första budgetproposition en utmärkt möjlighet att prioritera studenter.

Previous
Previous

“På Luciabalen har du aldrig tråkigt”

Next
Next

Få rabatt på Stockholm filmfestival!