“Särskilt pedagogiskt stöd är ojämlikt för olika studenter”

Vad är särskilt pedagogiskt stöd?
– Det är anpassningar som du som student kan ha rätt att få i dina studier på grund av funktionsnedsättningar. Exempel på stöd som du kan få är förlängd skrivtid vid examination, anteckningsstöd, teckenspråkstolk eller inläsning av kurslitteratur.


Vad kan förbättras kring särskilt pedagogiskt stöd vid SU idag?
– Idag får du ett intyg när du söker om särskilt pedagogiskt stöd där det finns rekommendationer på vilket stöd du bör få. Du ansöker sedan vid varje kurs om det stödet och det är upp till varje enskild kursansvarig att avgöra vilket stöd de kan ge dig. Detta skapar problem delvis i att olika institutioner bedömer detta olika men även att man har olika resurser att ge för till exempel anteckningsstöd. Vilket särskilt pedagogiskt stöd olika studenter kan få blir därför ojämlikt och det är även ett problem att tiden mellan när du tidigast får ansöka inte stämmer överens med tiden det tar att läsa in kurslitteratur, vilket leder till att du får din kurslitteratur för sent när kursen redan har startat.


Hur jobbar SUS med frågan?
– Vi jobbar genom att försöka påverka universitetet att förändra processen så att hanteringen av särskilt pedagogiskt stöd ska skötas centralt. Detta gör vi genom att lyfta frågan i möten vi har med universitet så som centrala RALV. Studentavdelningen håller även på att utreda processen kring särskilt pedagogiskt stöd och där har vi legat på dem om att det ska ske mer skyndsamt, men vi kommer även delta i processen.

Previous
Previous

Kungörelse av godkända partier för kårvalet 2023

Next
Next

Vill du vara med och göra kårvalet 2023 till det mest lyckade hittills?