Doktorander och studentkårer i manifestation mot nya utlänningslagen

I söndags deltog SUS vid en manifestation på Sergels torg i protest mot förändringar i utlänningslagen. Syftet var att uppmärksamma de problem lagändringarna har skapat för doktorander som vill fortsätta arbeta i Sverige.

Elis Wibacke under sitt tal på Sergels torg i helgen.

I utlänningslagen regleras migrationsrätten. Förra året gjordes ändringar i den som innebär att nya krav ställs på den som söker permanent uppehållstillstånd. För doktorander från länder utanför EU har detta inneburit att det blir svårt att få permanent uppehållstillstånd i Sverige efter forskarutbildningen. Enligt ändringarna i lagen behövs nu en anställning som varar i minst arton månader efter studietiden, vilket ofta är svårt att uppnå inom akademin. Detta påverkar studenter på alla nivåer, då många doktorander är lärare till studenter på grund- och avancerad nivå.

Doktorander och företrädare för studentkårer samlades därför under söndagen för att protestera mot lagändringen. Manifestationen anordnades av doktorandsektionerna vid KTH och Karolinska Institutet. Talade gjorde bland annat SUS ordförande Elis Wibacke och Medicinska Föreningens ordförande Lovisa Hagenfeldt.

– Detta är en fråga som berör alla studenter, då Sverige som kunskapsnation kan bli lidande av att färre utländska doktorander söker sig till Sverige. Tillsammans kan vi göra våra röster hörda. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Elis.

Läs mer om demonstrationen i #studietid samt i tidningen Syre, där även Elis intervjuas.

Previous
Previous

“SU bör stå för kostnader relaterade till VFU och praktik”

Next
Next

Skapa den bästa terminsstarten med SUS!