“SU bör stå för kostnader relaterade till VFU och praktik”

Har ni upplevt kostnader i er utbildning som det inte berättades om på förhand? Denna vecka har vi lanserat vår sista kampanj för verksamhetsåret. Den kommer pågå fram till terminsslut och handlar om studenters ekonomiska situation. I onsdags har vi på Instagram haft ett quiz om hur studenters ekonomiska situation ser ut i Stockholm. Mycket av statistiken bakom har vi hämtat från SSCO – Stockholms studentkårers studentbudget för 2022. Som ni kanske vet så kom SSCO fram till att Stockholmsstudenter förlorar ungefär 2600 kronor varje månad, vilket är helt orimligt. På tisdag nästa vecka anordnar vi tillsammans med SSCO en valdebatt som främst kommer att fokusera på bostadssituationen i Stockholm men också andra teman relaterade till studenters ekonomi. Det bjuds på mat till de första som kommer dit.

En aspekt av studenters ekonomi, och även en del av en av årets påverkansfrågor, rör det som brukar kallas för dolda kostnader. De dolda konstaderna kan vara avgifter som kommer med moment i utbildningen som ges på annan plats genom exempelvis exkursioner. Dolda kostnader kan också bestå av utgifter relaterade till verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i form av behov att ha ett extra boende och eventuella merkostnader för resor.

På SFSFUM, som vi har berättat om i tidigare bloggar, bifölls en motion som ville att SFS skulle jobba mer aktivt för att lärosätena ska kompensera studenter för kostnader relaterade till verksamhetsförlagd utbildning (VFU). SUS röstade för motionen under omröstningen i plenum och vi ser fram emot att se resultaten av SFS arbete. SUS tycker i det lokala perspektivet att SU bör stå för sådana kostnader relaterade till VFU och praktik.
– Simon

Previous
Previous

Vad händer på campus i veckan?

Next
Next

Doktorander och studentkårer i manifestation mot nya utlänningslagen