“Justeringen är långt i från tillräcklig”

I veckan meddelade regeringen att prisbasbeloppet kommer att höjas, vilket påverkar CSN. SUS ordförande Simon Froster Delbom är inte helt nöjd med hur regeringen har framställt höjningen.

Studiemedlet från CSN påverkas genom att totalbeloppet (studiebidrag och studielån) kommer att bli över 13 000 kronor per studiemånad under 2023. Detta motsvarar en ökning på drygt 1 000 kronor i månaden för studenter. SUS, som under en längre tid har kämpat för en högre bidragsdel i studiemedlet, ser dock inte lösningen som optimal.

– Regeringen framställer justeringen av prisbasbeloppet som att de gör en rejäl höjning av studiemedlet även fast det egentligen bara handlar om en justering med anledning av den höga inflationen i Sverige. Inflationen drabbar studenter mycket hårt med höjda matpriser och sannolikt även högre hyror nästa år. Justeringen av studiemedlet är långt i från tillräcklig. Redan före den kraftiga prisuppgången tidigare i år gick studenter i Stockholm i genomsnitt back med över 2500 kronor. Nästa regering måste ta frågan om studenters ekonomiska situation på större allvar, säger Simon Froster Delbom, SUS ordförande.

Läs mer om höjningen av prisbasbeloppet i #studietid

Previous
Previous

“En prioriterad fråga i år är bostäder”

Next
Next

Vad händer på campus i veckan?