“En prioriterad fråga i år är bostäder”

1. Hur följer du valet på söndag?
– Jag har redan förtidsröstat och ska hem till mamma och äta middag. Alla i min familj röstar relativt lika så det kan bli en jättemysigt eller deppigt, beroende på resultatet.


2. Vilka frågor är viktigast för SUS att lyfta på nationell politisk nivå under det kommande året?
– Frågan om studenters ekonomi känns extra viktig att lyfta just i år. Redan innan inflationen så gick en vanlig Stockholmsstudent back cirka 2500 kronor. Situationen kommer inte att bli bättre av att priset på mat, hyra och el förväntas fortsätta stiga. En annan prioriterad fråga i år är bostäder. Vi kan se i SFS bostadsrapport som släpptes i slutet av augusti att 61,5% av alla städer i Sverige var rödmarkerade. Det innebär att de som studerar i dessa städer inte har möjligheten till en trygg bostad under sin första termin.


3. Hur kan studenter engagera sig i politiken på campus?
– Du kan antingen gå med i något av de fyra kårpartierna som finns idag eller starta ett eget parti som driver andra frågor. Varje vår hålls sedan ett kårval där alla som är medlemmar i SUS får rösta och mandaten i kårfullmäktige fördelas sedan utifrån valresultatet. Fullmäktige styr SUS, så att rösta på det parti som vill samma sak som du vill är ett sätt att få inflytande i studentpolitiken.

Previous
Previous

Vad händer på campus i veckan?

Next
Next

“Justeringen är långt i från tillräcklig”