“Studenter ska kunna jobba hur mycket de vill under sommaren”

1. Vad är fribeloppet?
– Fribeloppet är en gräns för hur mycket du får tjäna medan du fortfarande kan få studielån och bidrag. Det beräknas på kalenderhalvår alltså 1 januari–30 juni samt 1 juli–31 december. Hur stor summan är beror på hur många procent studier du har ansökt om bidrag/lån för, men överstiger du den summan så kommer både lån och bidrag att minska.


2. Varför vill SUS slopa fribeloppet under sommarmånaderna?
– På sommaren studerar inte studenter om de inte läser specifikt sommarkurser. Vi anser därför att studenter ska kunna jobba hur mycket de vill under dessa månader. Inom vissa utbildningar kan du till exempel tvingas tacka nej till välbetalda sommarjobb eftersom du inte kommer att kunna få lån och bidrag nästkommande termin. Vi tycker däremot inte att man ska slopa fribeloppet under terminerna. Studier är en heltidssysselsättning och studenter behöver vara lediga och återhämta sig. För att studenternas ekonomi ska bli fungerande under terminerna ser vi istället att CSN måste bli högre så att det går att leva på sina studier.

3. Hur jobbar SUS för att fribeloppet ska slopas?

– Frågor som rör CSN och studenters ekonomi på en nationell nivå bedrivs bäst inom Sveriges förenade studentkårer (SFS) där SUS är medlemmar. Där möts kårer från hela Sverige för att prata om nationella studentpolitiska frågor. SFS driver sedan de frågor som medlemskårerna har kommit fram till att SFS ska driva mot politiker, myndigheter och makthavare.

Previous
Previous

Vad händer på campus i veckan?

Next
Next

SSCO:s studentbudget 2023: Studenter back 2709 kr i månaden