SSCO:s studentbudget 2023: Studenter back 2709 kr i månaden

Idag släpptes SSCO – Stockholms studentkårers studentbudget för 2023. Budgeten, som visar på att studenter går back 2709 kr i månaden, presenteras även på onsdagen under ett releaseevent i SUS lokaler i Studenthuset.

Studentbudgeten redovisar Stockholmstudenters budgetsaldo efter genomsnittliga utgifter. Årets budget visar ett fortsatt stort behov av politiska reformer för att trygga studenters ekonomi, då Stockholms studenter enligt budgeten går back med 2709 kronor varje månad. Underskottet är ännu större än det underskott som rapporterades under 2022, trots att studiemedlet har ökat efter att prisbasbeloppet höjdes.

SUS menade redan före de kraftiga prisuppgångarna 2022 att studiemedlet inte var tillräckligt.

– Studentbudgeten är bara ytterligare en påminnelse om att studiemedlet inte räcker till. Regeringen måste ta initiativ för att höja bidragsdelen i studiemedlet och även avskaffa fribeloppet under sommarmånaderna för att trygga studenters ekonomi. Det är även viktigt att mer kurslitteratur tillgängliggörs digitalt för att minska kostnaderna, säger SUS ordförande Simon Froster Delbom.

Previous
Previous

“Studenter ska kunna jobba hur mycket de vill under sommaren”

Next
Next

Vad händer på campus i veckan?