Är du en av Disciplinnämndens nya studentrepresentanter?

Tycker du att det är viktigt med rättssäker myndighetsutövning? Vill du få praktisk erfarenhet från en domstolsliknande nämnd? Sök uppdraget som studentrepresentant i Disciplinnämnden!

Om uppdraget
Som studentrepresentant i Disciplinnämnden är du en viktig del av den nämnd som tar beslut om disciplinära åtgärder så som varning eller avstängning för studenter som misstänkts försökt vilseleda vid examination, stör verksamheten eller trakasserar annan student eller arbetstagare vid universitetet. Disciplinnämnden sammanträder efter behov vilket i skrivande stund är ca en gång i veckan. Nämnden består av fem ledamöter med rektor som ordförande, en lagfaren ledamot som ska vara eller ha varit ordinarie domare och en företrädare för lärarna vid högskolan. Studenterna är representerade med två ledamöter och har i sin roll möjlighet att ge ett studentperspektiv på ärendena.

Under vart sammanträde behandlas ca 8 ärenden där vartdera ärendet tar ca 20 min. detta kräver att studentrepresentanten är påläst inför sammanträdena och besitter förmågan att relativt snabbt kunna röra sig mellan olika typer av ärenden. Förfarandet sker i enlighet med av rektor fastställda riktlinjer och det finns stöd hos SUS för hur du som studentrepresentant kan ta dig an arbetet inför och under sammanträdet.

Du kan läsa mer om disciplinärenden i stort och Disciplinnämndens arbete här.

Vad vi söker
Två ordinarie studentrepresentanter och två suppleanter. Det krävs inte att du läser en specifik utbildning för att söka detta uppdrag men vi tror att det kan vara en fördel om du har ett intresse för myndighetsutövning och möjligen ser att det är det du vill jobba inom efter din utbildning. Viktigast är dock att du har ett engagemang för att se till att studenternas ärende hanteras korrekt och rättssäkert samt att du kan avsätta den tid som uppdraget innebär.

Om du väljs av Centrala studentrådet till detta uppdrag kommer du att få en utbildning i hur nämnden arbetar av både SUS ombud och Rättssekretariatet. SUS kommer även finnas som stöd för dig under din tid som studentrepresentant.

Antal möten
Möten hålls digitalt ca en gång i veckan och är 3,5–4,5 timmar långa. Inför sammanträdena förväntas du förbereda dig genom att läsa igenom de ca 8 ärenden som ska behandlas under mötet. Då Disciplinnämnden sammanträder så pass ofta ser vi gärna att antal möten fördelas mellan ordinarie representanter och suppleanter så att arbetsbelastningen inte blir för stor. Schema för när sammanträden kommer att ske skickas ut i början av varje termin.

Mötesspråk
Möten hålls på svenska.

Mandatperiod
Likt övriga representationsuppdrag är mandatperioden 1 år med start i januari 2023

Ersättning
Student grundnivå och avancerad nivå:

  • Kortare möte (cirka 1–2 timmar): 600 kr/möte.

  • Halvdagsmöte (cirka 3–4 timmar): 1 000 kr/möte.

  • Heldagsmöte (cirka 7–8 timmar): 2 000 kr/möte.

Välkommen med din ansökan!

Skicka ditt personliga brev och ditt CV till csr@sus.su.se senast den 20/11. I det personliga brevet vill vi att du besvarar frågan varför du vill söka just positionen som studentrepresentant i Disciplinnämnden och vad du tror att du kan tillföra till rollen. Märk din ansökan med ”Disciplinnämnden”. Beslut om studentrepresentanter sker på CSR:s årsmöte den 12/12. 

Previous
Previous

Regeringens budgetproposition försämrar situationen för studenter

Next
Next

Vad händer på campus i veckan?