Regeringens budgetproposition försämrar situationen för studenter

På tisdagen presenterade den nya regeringen sin första budgetproposition. Stockholms universitets studentkårs (SUS) förhoppning var att den nya regeringen i sin proposition skulle se till studenternas stora behov av ekonomisk lättnad, men kan konstatera att detta alltså inte har skett.

Budgetpropositionen för 2023 bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och påstår sig bland annat ha som mål att stärka välfärden och öka tryggheten. Detta tycks dock inte gälla studenter. SUS kan konstatera att budgeten inte innehåller några förslag till att höja bidragsdelen i studiemedlet eller att förändra fribeloppets utformning. Det är beklagligt att den nya regeringen inte har tagit möjligheten att göra nödvändiga satsningar. Att endast höja CSN i tider av inflation räcker inte.

Dessutom bidrar tyvärr den föreslagna budgeten på flera sätt till att försämra studenters situation. CSN-räntan höjs i enlighet med den föregående regeringens förslag för att finansiera omställningsstudiestödet, detta trots att den nuvarande regeringen inklusive samarbetsparti i valet lovade att inte genomföra förslaget. Utöver det föreslår regeringen att lärosätena ska effektivisera sin verksamhet mer. Produktivitetsavdraget höjs även, vilket riskerar att leda till lägre utbildningskvalitet på SU.

Läs mer om budgetpropostionen i SFS artikel.

Previous
Previous

“SU måste integrera hållbarhetsbegreppet i sina utbildningar”

Next
Next

Är du en av Disciplinnämndens nya studentrepresentanter?