“Vi arbetar för att SU ska införa vinterledighet”

Hur jobbar SUS för att säkra studenters rätt till vila och återhämtning efter intensiva studieperioder?
– Vi arbetar för att SU ska införa en norm om vinterledighet mellan höst- och vårterminen, vilket står i SUS åsiktsdokument. Där står även att examination endast ska ske under ordinarie undervisningstid för att hålla fritid och studier åtskilda. I år lägger SUS särskilt fokus på frågan om återhämtning då det är en del av vår prioriterade påverkansfråga om studenters hälsa. Vi kommer därför att skriva en rapport om när examinationer sker på SU samt skicka in en motion angående vinterledighet för studenter till SFS fullmäktige.

Vad kan studenter göra om de upplever att kursen är stressig och att de aldrig får ledigt?
– Den institution som ger utbildningen har ansvar för studenters studiemiljö vilket inkluderar återhämtning. I kursvärderingen ställs en fråga om hur mycket tid som lagts ned på kursen vilket är ett sätt att mäta belastningen för studenter. Det går också att i fritextsvar ta upp problemet med brist på återhämtning. Om det upplevs som ett generellt problem i institutionens schemaläggning är ett tips att också lyfta frågan i sitt lokala student- eller doktorandråd.

Hur varvar du ner när terminen är slut?
– Det är olika mellan höst- och vårterminer. Det som har varit viktigt för mig när det gäller att varva ner är att skapa en paus mellan vårterminens sista examination och ett eventuellt sommarjobb. Det är inte något som alla har möjlighet till men det har givit mig utrymme att ta det lite lugnare några veckor för att varken behöva tänka på studier eller arbete. Vårterminen börjar dagen efter höstterminen så då är det svårt att finna tid för att varva ned. När det har varit möjligt att vara ledig från studierna under jul och nyår har jag varit det.

Previous
Previous

Betydelsen av studentmedverkan inkluderas i universitetets nya strategier

Next
Next

Sveriges universitet och högskolor måste ta täten i hållbarhetsarbetet